Valon kajo

Valon kajo

torstai 9. huhtikuuta 2015

Johtamisfilosofian parissa

Olen viime ajat puurtanut oman johtamisfilosofian parissa. Tehtävä liittyy Koulutusjohtamisen instituutin opetustoimen hallinto ja johtaminen -aineopintoihin. Yllättävä, haastava ja samalla palkitseva työ. Suosittelen kaikille!

Hyvä esimies ei pelkästään reagoi tilanteisiin, vaan taustalla, ohjaavana kätenä, on oltava vankka johtamisfilosofia. Oman esimiehisyyden tulee perustua harkittuun linjaan ja toimintatapaan, josta johdetaan käytännön arkijohtaminen. Jokaisen esimiehen oma ihmiskuva ja käsitys ryhmän toiminnasta määräävät hyvin pitkälle sen, millaiseksi oma johtamisfilosofia muodostuu. Johtamisfilosofiassa tulee määritellä ne pysyvät periaatteet, joista ei aio luopua missään tilanteessa eli mitkä ovat minulle keskeisemmät arvot työssä ja elämässä?

Oma johtamisfilosofiani on kypsynyt vähitellen pala palalta. Omaan johtajuuteeni on vaikuttanut merkittävästi naisen asema johtajana. Perinteinen näkemys johtajuudesta on ollut varsin miehinen ja vain joka neljännessä suomalaisyrityksessä ylimpiä johtotehtäviä hoitaa nainen. Naisjohtajuuden edistäminen on kaikkien yhteinen etu. Yksi asia monien muiden joukossa on, että me naiset tarvitsemme hyviä esikuvia. Me tarvitsemme tarinoita naisista, jotka ovat onnistuneet pääsemään huipulle ja siitä, että nainen voi selvitä haastavista johtajan töistä siinä missä mieskin. Yksi tarina, jota tällä hetkellä hyvin tiiviisti seuraan on Volvo Ocean Race. Volvo Ocean Race on joka kolmas vuosi järjestettävä rankka purjehduskilpailu. Kisa on huippu-urheilua, joten osallistujien on oltava kovassa fyysisesti ja henkisesti kovassa kunnossa. Kilpailun reitti kiertää maapallon ympäri ja sille tulee pituutta yli 45 000 kilometriä. Kilpailussa on nyt mukana pelkästään naisista koostuva joukkue-TeamSca. Valtameripurjehtiminen on perinteisesti ollut hyvin miehinen urheilulaji ja naisjoukkueita on ollut todella vähän.


On mahtava seurata näitä rohkeita naisia, jotka tekevät valtavasti töitä unelmiensa saavuttamiseksi. Naisia, jotka ottavat riskejä, ja astuvat pois mukavuusalueiltaan. Naisia, jotka eivät tee sitä, mitä yhteiskunta tai lähipiiri odottaa. Naisia, jotka kuuntelevat ja kunnioittavat muiden mielipiteitä, mutta seuraavat intuitiota. Naisia, jotka kokeilevat, epäonnistuvat ja pettyvät, mutta samalla he oppivat virheistä, nousevat entistä vahvempina ja parempina ihmisinä, ja menestyvät omalla alallaan.


Johtajuus vaatii uskallusta hypätä tuntemattomaan, mahdollisuuksien näkemistä ja omien rajoitteiden tunnustamista. -Maija-Liisa Friman-